sorular

Yumurta neden kirli olabilir? Kullanımında mahsuru varmıdır?

Organik yumurta üretiminde tavukların serbest gezinmeleri, eşinmeleri, kanat çırpma özgürlükleri gibi 
stressiz bir ortamın yani tavuk başına en az 4 m2 serbest gezinme alanlarının kesinlikle olması şartı vardır.
Tavuklar çoğunlukla kapalı barınaklarında ki klasik folluklara yumurtlasalar da, bazıları dış ortamda ki gezinti
alanlarına da yumurtlamaktadırlar. Yumurtladıkları yerler toprak üstleri çayır, çimen gibi onların hoşuna giden 
eşinme alanları olmaktadır. Özellikle hava şartlarının çokça yağmurlu vs. olması durumlarında yumurtalar bazı
bulaşanlar ile birlikte kirlenmektedirler.

Bu bulaşanlar yumurtaya her hangi bir zarar vermemeleri ile birlikte nihai tüketici kullanma esnasında su ile
yıkamaları neticesinde hiçbir olumsuz duruma maruz kalmayacaklardır.

Önemle belirtmek isteriz ki, Tüketicilerimiz yumurtalar satın alındıktan hemen sonra dolap ta muhafazaları için
önceden kesinlikle yıkamamaları gerekmektedir. Ta ki kullanmak istedikleri ana kadar.
 

Her kirli yumurta da Organik yumurta değildir.

Konvansiyonel, yani kafeste yumurta üretimi gübre bulaşıklı kirli yumurtaları saman içerisinde sepetlerde 
teşhir ederek, doğal, köy, organik yumurta adı altında yüksek fiyatlar ile tüketicileri yanıltarak satmaktadırlar. 
Bunlara inanmayın ve asla taviz dahi vermeyiniz.
 

Organik yumurtayı ambalajında satın alınız ve üzerinde Tarım Bakanlığı ile Sertifikasyon firmasının logolarının 
olup olmadığını muhakkak kontrol ediniz
.

Bir Yumurtayı Organik Yapan Nedir?

Dış görünüşleri aynı olmasına rağmen sanayi tipi yumurta ile organik yumurta arasında çok önemli farklar vardır:

Sanayi tipi üretim yapan yumurta çiftliklerinde tavuklar hasta olmasa bile onlara koruyucu olarak antibiyotik 
verilebilir. Antibiyotikler, tavuktan yumurtaya, yumurtadan insana geçer ve küresel bir sağlık sorunu olan 
antibiyotik direncine yol açar. Halk sağlığına yönelik bu tehdidin önemine dikkat çekmek adına Dünya Sağlık 
Örgütü tüm dünyayı bu konuyla ilgili harekete geçmeye ve sorumluluk almaya çağırmıştır.

Sanayi tipi yumurta fabrikalarında tavuklar kimyasal tarım ilaçları, böcek ilaçları kullanılarak üretilmiş ve 
GDO’lu yemlerle beslenir. Kor Yumurta’da tavuklarımız sadece sertifikalı, %100 organik, GDO içermeyen 
yemlerle beslenirler.

Tavuklar soya ve mısır yemeyi sever. Ancak genellikle soya ve mısır GDO içerdiğinden, kendi ailemize 
yedirmediğimiz GDO’lu ürünleri tavuklarımıza yem olarak vermiyoruz. 

Organik tarımın amacı çevre kirliliğini azaltmak, sağlıklı hayatın ilk şartı olan toprak sağlığını korumak, 
su gibi değerli kaynakları tasarruflu kullanmaktır. 

Organik Yumurta Pahalı mı?

Organik yumurta aslında çok hesaplıdır. Sanayi tipi yumurtalardan biraz daha pahalı olsa da, organik, doğal, 
sağlıklı yumurta yemek için herkes aradaki bu küçük farkı karşılayabilir. 

Yumurta ve Sağlık: Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek
besindir. Yeni bir yaşamın özü olduğu düşünülecek olursa, besleyici değerinin yüksek olması hiç de 
şaşırtıcı değildir.
 

Yumurta Kolesterolü Arttırır mı?

Bir adet yumurtanın beyazında, kolesterol ve yağ yoktur ancak sarısında 213 mg kolesterol bulunur. 
Besinlerdeki yüksek kolesterolün, kan kolesterolünde direkt artışa neden olduğu düşünülmüş ve bu nedenle 
yumurta tüm diyetlerden uzak tutulmuş ve az tüketilmiştir. Gerçekte kan kolesterolünün büyük bir kısmı vücut
tarafından yapılır. Kolesterol; insanlar ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ benzeri bir maddedir. 
Sinir liflerinin yalıtımı, hücre duvarının bütünlüğünün sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormonların ve 
sindirim salgılarının oluşumu için gereklidir.

Yapılan bilimsel çalışmalar ile kan kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde; beslenme şeklinin, genetik 
özelliklerin ve yaşam biçiminin önemli olduğu ortaya çıkmıştır.

Eğer kolesterol metabolizması bozukluğunuz yoksa, yeterli ve dengeli olarak tüm besin gruplarını 
tüketiyorsanız, vücudunuz ideal ağırlığında ise, fiziksel olarak aktifseniz ve sigara kullanmıyorsanız, 
yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden dolayı endişe duyulmasına gerek yoktur.

Yumurtanın Besleyici Gücü Nedir?

Yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteini içermektedir. Çünkü yumurta proteinin de insan 
vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan "elzem amino asitleri" 
bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksektir, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut 
proteinlerine dönüşebilmektedir.

Uzmanlar; yeterli ve dengeli beslenmede, hızlı bir büyüme ve gelişme döneminde olan çocukların, protein 
tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önermektedirler. Bu nedenle çocuk beslenmesinde 
protein kaynağı olan yumurtaya önemli bir yere sahiptir.

Yumurtanın İçeriği Nedir?

Vitaminler 
Yumurta başlıca A, D, E ve B grubu vitaminleri olmak üzere diğer vitaminleri de önemli oranda içermektedir. 

Yumurta sarısındaki A vitamini gözler, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için de gereklidir. Vücut hücrelerinin 
gelişmesine yardım eder. Solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını 
sağlar.

D vitamini, insan vücudunda kalsiyumun kullanılmasına yardımcı olur. Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan 
birkaç besinden biridir ve güneş ışınlarından da yeterince faydalanıldığı takdirde yumurta özellikle 
çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller.

Yumurta E vitamini yönünden de oldukça zengindir. E vitamini oksidasyonu önleyici etkisinden dolayı, 
vücudumuzu zararlı maddelere karşı korur. B grubu vitaminleri bazı besin öğelerinin vücutta enerjiye
çevrilmesi için gereklidir. Yumurta özellikle B2 vitamini açısından çok zengindir. Bu vitamin deri ve göz 
sağlığı için de gereklidir. Ayrıca yumurta da bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde 
önemli rol oynamaktadır.

Mineraller
Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız için çok önemli olan mineralleri de içermektedir. Demir, 
kan yapımı için gereklidir. Demir yetersiz alındığında anemi (kansızlık) oluşur, çocukların öğrenme 
yeteneği olumsuz etkilenir.

Yumurtada C vitamini bulunmamasına rağmen C vitamini açısından zengin bir besinle tüketilirse yapısındaki 
demirin emilimini artırmış olursunuz.Yumurtadaki çinko minerali özellikle büyüme-gelişme ve bağışıklık 
sisteminde rolü olduğu için çok önemlidir.

Yağ 
Yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Büyük bir yumurtada 4.5 gram civarında yağ bulunur. Bunun 1.5 gramı 
doymuş yağ asitleri, kalan kısmı ise, doymamış yağ asitleridir.
 

Yumurta Nasıl Saklanmalıdır?

Yumurtalar buzdolabı gibi soğuk ortamlarda muhafaza edilmelidir.

Yumurtanın kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, yeterli kalınlıkta ve az pürüzlü olmalıdır. Çatlak ve kırık 
yumurtalar çok çabuk bozulur ve ayrıca mikroorganizmaların oluşmasına meydan verirler. 

Yumurta evde buzdolabında ve orijinal karton ambalajı içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığında
doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bu nedenle yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalıdır. Yumurta 
buzdolabında güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır. Çünkü yumurtanın kabuğu 
gözeneklidir ve yumurta güçlü kokuları emebilmektedir.